Get Adobe Flash player

Aanduiding A t/m F teams verdwijnt

De huidige benamingen van jeugdteams in het amateurvoetbal gaan verdwijnen en worden internationaal aangepast.

Het amateurvoetbal staat aan de vooravond van een aantal belangrijke veranderingen, zo laat de KNVB weten. Deze passen in het streven naar verbetering van kwaliteit en aantrekkelijkheid van het voetbal, spannende competities en het ontzorgen van de wedstrijdsecretaris.

Al deze elementen zijn terug te vinden in de toekomstige uitwerking van de nieuwe aanduidingen voor de jeugdcompetities. Wat betekent dit voor verenigingen?

De aanduidingen A- tot en met C-junioren en D- tot en met F-pupillen verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen de internationaal gebruikelijke aanduidingen Onder 20 (jaar) t/m Onder 6 (jaar). C-junioren worden dus bijvoorbeeld Onder 15. Dit was altijd al de leeftijdsgrens van de C-junioren. Feitelijk verandert er dus niets, alleen de benamingen. De huidige Onder 8-, Onder 10-, Onder 12- en Onder 14-klassen, die op verschillende plaatsen in het land al worden aangeboden, worden dus ook in het komende seizoen op dezelfde wijze georganiseerd.

Jeugdcompetitie

Nieuw is ook de toevoeging van een J in de aanduidingen voor de jeugd. Niet de J van jongens, maar de J van jeugd. Jeugdklassen waarin zowel jongens als meiden gezamenlijk in één team of als teams tegen elkaar kunnen uitkomen. Naast deze gemengde jeugdcompetities komt er, net als nu, bij een aantal (4) leeftijdsgroepen ook een specifieke meidencompetitie, die wordt aangeduid met een M in plaats van een J. Deze specifieke meidencompetities zijn in de huidige A-, B-, C- en D-categorie en dus niet meer daaronder.

Vanwege de splitsing per geboortejaar is ook de 7 tegen 7 competitie opgetrokken tot de huidige A-categorie. Vooral de kleine(re) clubs en clubs met 'rest'spelers kunnen hier hun voordeel mee doen. De opgave van teams gaat op dezelfde manier als de jaren hiervoor. Alleen heet het B1-elftal straks het O17-1 elftal en het D4 team het O13-4 team. Ook de indeling gaat niet anders zijn dan in voorgaande jaren.

Als er verder niets wijzigt, waarom dan toch deze nieuwe aanduidingen? Dit is gedaan omdat deze aanduidingen nodig zijn om verbeteringen in de toekomst mogelijk te maken. De kwaliteit van het voetbal bijvoorbeeld. Deze aanpassing geeft de KNVB de mogelijkheid om bijvoorbeeld geboortejaarcompetities aan te bieden (O14, O12, etc.). In enkele districten is hier nu al sprake van.

De clubs zullen in ieder geval een nieuwe puzzel krijgen voor het volgende seizoen om de jeugdteams samen te stellen en moeten tevens bekijken of hun huidige website deze wijziging zonder (grote) aanpassing aan kan.

Aanduidingen in een tabel

In onderstaande tabel zijn de nieuwe aanduidingen, de oude aanduidingen en de geboortejaren overzichtelijk naast elkaar gezet. De peildatum is 31 december van enig jaar.

 

Aanduiding

Oude aanduiding

Geboortejaar

11:11

7:7 (cat. B)

4:4

JO20

eerstejaars senioren

1997

X

JO19/MO19

tweedejaars A-junioren

1998

X

X

JO18

eerstejaars A-junioren

1999

X

X

JO17/MO17

tweedejaars B-junioren

2000

X

X

JO16

eerstejaars B-junioren

2001

X

X

JO15/MO15

tweedejaars C-junioren

2002

X

X

JO14

eerstejaars C-junioren

2003

X

X

JO13/MO13

tweedejaars D-pupillen

2004

X

X

JO12

eerstejaars D-pupillen

2005

X

X

JO11

tweedejaars E-pupillen

2006

X

JO10

eerstejaars E-pupillen

2007

X

JO9

tweedejaars F-pupillen

2008

X

JO8

eerstejaars F-pupillen

2009

X

JO7

minipupillen

2010

X

X

JO6

minipupillen

2011

X

X

Bron: KNVB

Zoeken
Enquete
Een nieuw Cambuurstadion, wat doe je?
 
Advertentie