Get Adobe Flash player

Frisia heeft ook extra kunstgrasveld nodig

De redactie van de Leeuwarder Voetbal Club ontving onderstaand ingezonden stuk als reactie op ons artikel over een extra kunstgrasveld voor sportpark Nylân.

Met dit bericht wil ik reageren op het stuk over de mogelijke noodzaak voor een 3e kunstgrasveld op sportpark Nylân. Ik ben het eens met de stelling dat Leovardia met 3 kunstgrasvelden te ruim bedeeld is. Echter niet alleen sportpark Nylan heeft te kampen met mogelijke capaciteitskrapte.

Op de Magere Weide hebben we eigenlijk ook een (kunstgras)veld te weinig en zeker te weinig kleedkamers. Voor 1.000 leden is 4,5 velden en 8 kleedkamers echt te weinig. Zeker gezien de groei van het dames en meisjesvoetbal.

Een berekening maken van het aantal leden t.o.v. het aantal velden zegt op zich ook niet zo veel. Bij alle verengingen zijn ook kaderleden en niet-spelende leden meegerekend en die maken geen gebruik van speelvelden en kleedkamers. Voor zaalvoetbal geldt dit voor de velden en deels voor de kleedkamers ook. Beter is daarom om indeling te maken van het aantal teams welke daadwerkelijk zijn ingeschreven. In bijgaand document is dit in kaart gebracht.

Hierbij wel de kanttekening dat er ook minipupillen zijn, welke wel zijn ingeschreven als lid, maar niet actief deelnemen aan de competitie. Maar dus wel trainen en onderlinge wedstrijden spelen. Zo hebben we bij Frisia iedere zaterdagmorgen van 09:00-10:00 uur het hoofdveld gereserveerd voor een onderlinge competitie van minipupillen (ruim 40 spelertjes).

Hetzelfde geldt voor de groep 45+/35+. De meeste verenigingen hebben maar 1 of enkele teams ingeschreven, maar het aantal actieve leden is veel groter. Zo hebben we bij Frisia 4 trainingsgroepen 45+ (dinsdagmorgen, woensdagavond, vrijdagmorgen en zondagmorgen). Bij Frisia bestaat de 45+ groep al uit meer dan 50 man.

Deze aantallen veldteams afgezet tegen de accommodatiebezetting ontstaat er het volgende beeld:

  • Magere Weide: 65 teams, 4,5 velden, 8 kleedkamers, ofwel 14,5 team per veld en 8,1 team per kleedkamer
  • Wiarda: 91 teams, 6 velden, 16 kleedkamers, ofwel 15,2 team per veld, 5,7 teams per kleedkamer
  • Nylân: 76 teams, 6 velden, 16 kleedkamers, ofwel 12,7 teams per veld en 4,8 teams per kleedkamer
  • Leovardia: 47 teams, 5 velden, 8 kleedkamers, ofwel 9,4 team per veld, 5,9 teams per kleedkamer
  • Kalverdijkje-Zuid: 28 teams, 5 velden, 12 kleedkamers, ofwel 5,6 team per veld, 2,4 teams per kleedkamer

In ieder geval is de conclusie van jullie dat sportpark Nylân een extra kunstgrasveld zou moeten hebben erg voorbarig. Afgaande op bovenstaande zou de Magere Weide hier eerder voor in aanmerking komen, zeker afgezet tegen het aantal kunstgrasvelden wat al beschikbaar is.

Een 3e kunstgrasveld voor Wiarda is gezien de aantallen ook logisch. En zoals eerder al gemeld is Leovardia zeer ruim bedeeld en eigenlijk geldt dit zelfde ook voor Kalverdijkje-Zuid (Nicator, Lions en Flamingo). Wat betreft de kleedkamers is duidelijk dat de Magere Weide in ieder geval te weinig capaciteit heeft, zeker als er ook nog rekening gehouden moet worden met dames en meisjesvoetbal.

De vraag is wat acceptabel en wenselijk is. Voor de wedstrijdsecretaris van Frisia is het soms een hele puzzle om alles te plannen. Tot nu toe lukt dit seizoen nog steeds. Wel is duidelijk dat de velden zeer intensief gebruikt worden. Zo zijn de kunstgrasvelden al weer 7 jaar oud en deze worden zowel gebruikt voor trainingen en wedstrijden. In een gemiddeld weekeinde worden er ruim 30 thuiswedstrijden gespeeld. Gemiddeld minimaal 4 wedstrijden per veld, soms meer. Je kan voorstellen dat bij slechte weersomstandigheden de velden er dan niet beter op worden.

Sieds Rienks - Voorzitter L.A.C. "Frisia 1883"

Zoeken
Enquete
Een nieuw Cambuurstadion, wat doe je?
 
Advertentie